Uit de media : Philip Krant, een leven lang voetbal

Mark Lobbezoo, redacteur bij DPG Media/Weekkranten Zeeland (de Faam / De Bevelander) schreef een artikel over oud-speler en teammanager Philip Krant van onze vereniging. Met medeweten van Mark plaatsen we hier het artikel.

Prof als speler en manager

Philip Krant (1939) was manager van V.C. Vlissingen, ook in de tijd dat de club betaald voetbal speelde. Daarvoor was hij semi-profvoetballer bij F.C. Hilversum. Vanwege zijn werk verhuisde hij naar Zeeland en ging hij voetballen bij V.C. Vlissingen, waar hij tot zijn 44e bleef voetballen.

Philip Krant maakte deel uit van het eerste elftal van F.C. Hilversum in het tweede seizoen in het betaald voetbal. Kort voor zijn 17e verjaardag debuteerde hij in het eerste van F.C. Hilversum. Tegenstander in deze wedstrijd in de 2e divisie, was het DOSKO van Rinus Bennaars, die later furore maakte bij Feyenoord en het Nederlands Elftal. Het was voor Philip Krant gelijk een memorabele wedstrijd, want na 2 minuten in het duel met een speler van DOSKO kwam hij met zijn hoofd tegen het hoofd van een speler van de tegenpartij. Beiden konden verder spelen, maar voor Krant bleek dit niet verantwoord. “ik speelde vanaf de middenlijn ballen terug op mijn keeper en na afloop vroeg ik wat of F.C. Hilversum had gedaan”. Hij bleek een zware hersenschudding te hebben en enkele weken uit de roulatie te zijn. Hij hield het 10 jaar vol als semi-prof bij F.C. Hilversum.

Philip Krant, nog altijd aandachtig toeschouwer bij V.C. Vlissingen

In 1966 stapte hij over naar stadgenoot Victoria, waar hij in de vierde klasse amateurs ging spelen. Er heerste woningnood in Hilversum en Krant wilde op zichzelf gaan wonen. “De voorzitter van Victoria zat in het onroerend goed en kon mij aan een huis helpen”. Hij ging wonen in de Admiraal de Ruijterlaan, niet wetende dat hij 2 jaar later, vanwege werk zou verhuizen naar de stad van Admiraal

Philip Krant : “Bij Vlissingen heb ik een mooie tijd gehad”

de Ruijter, Vlissingen. In Vlissingen maakte hij als speler nog mooie jaren mee op het hoogste amateur niveau en de derby’s tegen Middelburg, de regerend landskampioen bij de amateurs.

De mooiste jaren als voetballer, zijn positie was linksbinnen, beleefde hij bij Hilversum, waar hij speelde tegen o.a. Abe Lenstra (Enschedese Boys) en Faas Wilkes (Xerxes). Het voetbal leefde heel erg in Hilversum in de jaren ’50 en ’60. Het Gemeentelijk Sportpark was met 13.000 à 14.000 toeschouwers regelmatig uitverkocht.

In 1977 werd hij elftalleider bij V.C. Vlissingen, dat onder leiding stond van trainer Kees Vermunt. Beiden kende elkaar omdat Vermunt als prof speelde bij RBC. Vlissingen ontwikkelde zich geleidelijk aan en werd een profclub en Philip Krant was manager tot 1991. Hij kan dus mooi de vergelijking maken tussen profclub F.C. Hilversum en V.C. Vlissingen. Dat was een wereld van verschil, wij trainde met Hilversum 4 x per week, Vlissingen maar 2 x. Toch keerde hij toen Ruud Pennings trainer werd voor enkele jaren terug als elftalleider. “Ik heb Ruud als keeper naar Vlissingen gehaald, hij speelde bij De Noormannen.

Ambities om trainer te worden heeft Krant nooit gehad. “Daar had hij geen tijd voor”. Zowel Hilversum als Vlissingen zijn ver afgegleden. Bij beide clubs maakte hij de gloriejaren mee. “Bij Vlissingen heb ik ook een mooie tijd gehad.

Met dank aan Mark Lobbezoo
Copyright Mark Lobbezoo/De Faam

2 gedachten over “Uit de media : Philip Krant, een leven lang voetbal

  1. Joop Snelling Berg

    Mooi verslag over Philip Krant. Ik ben ook van 1939 en ik heb met Philip tot de A-junioren bij FC Hilversum gespeeld! Philip is een goeie voetballer geweest en scoorde aan de lopende band!De Familie Krant woonde bij ons om de hoek! Ome Piet en tante Mien hadden een groot gezin. Phillip had nog 4 broers en 2 zusters Gerda en Marja! Zijn broers Piet, Monny, Ronald en Ruud hebben allen bij FC Hilversum gespeeld! Ik zat met Gerda op de lagere school!
    Ik bewaar goede en warme herinneringen aan de familie Krant!

  2. Peter Samuel

    Ik heb ook – als jeugdig broekie – met Philip (voor mij Flip) in het eerste van Victoria uit Hilversum gespeeld. We speelden onder leiding van trainer Rinus Schaap het toen revolutionaire 4-2-4-systeem, waarin Flip en ik in de spits stonden. Flip was een klein duiveltje voor de tegenstanders en scoorde aan de lopende band. Ik – helaas – slechts af en toe, alhoewel …
    Ja, de familie Krant transfereerde inderdaad van FC Hilversum naar HC&FC Victoria. Niet alleen Flip, maar ook Piet – hij was aanvoerder in hetzelfde elftal als waarin Flip en ik samenspeelden) -, Monny en ik dacht ook Ronald stapten naar de Good Old uit 1893 over. Helaas is Flip (Philip) uit mijn beeld verdwenen, maar wellicht herinnert hij zich mij nog, zoals ik mooie herinneringen koester aan dat seizoen in het eerste, waarin ik net ‘om de hoek’ kwam kijken. Rinus Schaap staat ook op mijn netvlies, een grandioze voetbalman!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.