In Memoriam John Lilipaly

      Geen reacties op In Memoriam John Lilipaly

Op 2 oktober j.l. is ons oud-lid John Lilipaly op 79-jarige leeftijd overleden. John kwam in het begin van de jaren ’50 met zijn familie van De Molukken naar Nederland waar hij, via Dordrecht, Noordwijk en Roermond in een woonoord aan de Koudekerkseweg terecht kwam.
Op de lagere school werd hij bevriend met de latere VCV-keeper Wim Bos, die hem meenam naar de training van de jeugd van onze club. Al snel bleek dat John een zeer talentrijke speler was en zijn inbreng was dan ook mede bepalend voor de grote successen van onze jeugdelftallen in die tijd. John was overigens niet de enige van de familie Lilipaly die bij de VCV actief was, want ook zijn broer Dolf speelde bij onze club en zijn vader was jeugdleider.

Het 1e elftal van VC Vlissingen dat in het seizoen 1960-1961 promoveerde naar de 1e klas met als eerste van links zittend John Lilipaly. Naast hem vlnr Chris de Nooijer, Rob Moens, Adrie Stroo, Wim Groenewegen en Jan de Nooijer. Staand vlnr voorzitter Leo Jacobse, Loek Verhulst, Kees Stroo, trainer Wim Mijnheer, Hennie van Wezel, Piet Baart, Jo de Waal, Gillis Sohier en verzorger Hendrik van Akkeren.

Het 1e elftal van VC Vlissingen in het seizoen 1969-1970 met als eerste van links zittend John Lilipaly. Naast hem vlnr Kees Stroo, Jo van de Velde, Jan van Huizen, Wim Bos en John Siwabessy. Staand vlnr Sjaak de Waal, Jan Kapelle, Philip Krant, Wim de Waal, Jo Marijs, Ko Huser en Gillis van de Rafelaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het seizoen 1959-1960 werd John voor het eerst in de 1e seniorenselectie opgenomen en maakte hij, net 16 jaar oud, zijn debuut in het 1e elftal. John was een belangrijke speler in de VCV-elftallen die in de zestiger jaren tot de top van het Nederlands amateurvoetbal behoorden. Hij was snel en handig en wist, zoals één van zijn medespelers het omschreef, met “Cruijff-achtige souplesse” tackles en slidings te ontwijken.

John speelde diverse wedstrijden voor het Zeeuws elftal en ook betaalde clubs toonden interesse in hem. Tevergeefs want John gaf voorrang aan zijn maatschappelijke toekomst. Na het seizoen 1971-1972 besloot John een punt achter zijn voetbalcarrière te zetten omdat hij het voetballen en zijn studie niet meer kon combineren. Toch was hij nog niet verloren voor de VCV, want jaren later heeft hij onze club nog met raad en daad bijgestaan, toen we na het mislukte avontuur in het betaald voetbal in de problemen waren gekomen.

In een voorwoord van het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van VC Vlissingen ín 2016 heeft John gezegd dat de sport in al z’n aspecten, zoals teamgeest en kameraadschap, omgaan met verlies en winst en leren incasseren heeft bijgedragen aan zijn persoonlijke vorming.
Die ervaringen hebben hem geholpen bij het opbouwen van zijn mooie maatschappelijke carrière, eerst in het onderwijs en later in de politiek als lid van de Tweede Kamer.

Wij zijn John dankbaar voor wat hij voor onze vereniging heeft betekend
en wensen zijn familie veel sterkte toe.

Bestuur en leden V.C. Vlissingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.