In memoriam Frans Salawanej

      Geen reacties op In memoriam Frans Salawanej

Op 4 augustus j.l. is oud-eerste elftalspeler van VC Vlissingen, Frans Salawanej op 80-jarige leeftijd overleden. Frans maakte van 1964 tot 1967 deel uit van het succesvolle VCV-team dat tot de top van het Nederlandse amateurvoetbal behoorde. Hij speelde onder meer samen met toppers als Wim Bos, Rob Moens, Leen de Ridder en de net als Frans van Molukse afkomst zijnde John Lilipaly.

Het 1e elftal van VC Vlissingen in het seizoen 1965-1966, met geheel rechts zittend Frans Salawanej

Frans was een sierlijke, technisch begaafde multifunctionele speler, die op alle posities uit de voeten kon. Hij begon bij de VCV als aanvaller, maar voelde zich vooral thuis in een vrije rol centraal in de verdediging. Als het nodig was kon de VCV ook als middenvelder en zelfs als invaller-keeper op hem rekenen.

Frans Salawanej en Rob Moens

De voetbalkwaliteiten van Frans Salawanej werden in heel Nederland erkend. In november 1966 werd hij geselecteerd voor het Nederlands amateurelftal voor een vriendschappelijke wedstrijd in Londen tegen Engeland. In deze met 1-0 door Engeland gewonnen wedstrijd was Frans één van de uitblinkers bij Oranje. Na afloop van het seizoen 1966-1967 tekende Frans een contract bij RBC, dat toen in het betaalde voetbal uitkwam. Nadat de KNVB in 1971 een reorganisatie van het betaald voetbal had doorgevoerd waarbij verschillende clubs, waaronder RBC, terug moesten naar de amateurs, keerde Frans voor één seizoen terug bij de VCV. Hierna stortte Frans zich op de tennissport, voor welke sport hij ook een groot talent had.

Met het overlijden van Frans Salawanej verliezen wij een bijzonder sympathieke man met  kwaliteiten, die naast de sport ook op muzikaal gebied groot waren.

Wij wensen de familie Salawanej veel sterkte met dit verlies.

PS   
Op de website van v.v. Jong Ambon  is een een uitgebreide IM over Frans Salawanej te vinden van de hand van Paul Telussa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.